Hopp til innholdet
Kart navigering
Home » Blogg » Navigering til sjøs

Navigering til sjøs

Har du hørt om Ncube? Det oppstod som et samarbeidsprosjekt mellom norsk studenter fra alle landet. Fokuset var på å fremme forsking blant ungdommer og demonstrere hvordan kompliserte teorier kan omdannes til å løse praktiske spørsmål. Rein på vidda ble forsøkt sporet med gps fra verdensrommet.

Alt har et svar

Innviklet vitenskap og kompliserte teori kan brukes til å finne praktiske svar på dagens spørsmål. Ting vi ellers ikke ville kunnet finne svaret på så enkelt kan vi nå få ny kunnskap om ved å tenke kreativt og ved å bruke gamle instrumenter. Svarene ligger ofte rett foran nesene våre.

Ncube var et spennende prosjekt fordi det anvendte gammel kunnskap med nyere teknologi. Dessuten knyttet det forskere og studenter fra ulike forskningsfelt som ellers ikke har så mye kontakt. Reinen på Finnmarksvidda var prøvekaniner og mandatet var å finne ut hvordan de beveger seg og å holde styr på mengdene.

Gammel kunnskap for å løse nye utfordringer

Navigering til sjøs som GPS kan brukes til så mangt. Som å spore mennesker og dyr på store flater og holde kontroll på hvordan individer beveger seg via verdensrommet. Å bruke gammel kunnskap på nye spørsmål åpner for kreative løsninger og sammensatte teorier vi ellers ikke hadde funnet svaret på.