SpaceX leder fremtidens romfart

SpaceX er et amerikansk romfartsforetak og rakettprodusent. De ønsker å gjøre det mulig for mennesker å reise til planeten Mars, og utforske verdensrommet betydelig mye mer enn det som er gjort til nå.

En av måtene de ønsker å gjøre dette på er ved å gjøre rakettene brukbare flere enn en gang. På denne måten reduseres kostnadene og man kan i teorien drive kommersiell transport av folk til Mars.

I dag kan en tradisjonell romfart-rakett kun brukes én gang, prisene er ekstremt høye og det er veldig ugunstig med tanke på drivstoff-forbruk også videre.

Skal fly mennesker rundt månen til neste år

Med Elon Musk i spissen har allerede hatt flere banebrytende suksesser på området.

Nå nylig annonserte de også at de ønsker å fly folk rundt månen allerede så snart som i 2018!

Det er altså snakk om å få en tur rundt månen allerede til neste år, dersom alt går etter planen.

Ikke helt trygt enda

Flere av SpaceX sine raketter har eksplodert og vært å vurdere som fiaskoer. Men de er en del av den bratte læringskurven som må til for å oppnå nok erfaring og kunnskap.

Da SpaceX skulle sende opp en Facebook-satellitt som skulle gi store deler av Afrika internett-tilgang, eksploderte hele raketten før den ble skutt opp.

Vi får håpe det ikke skjer det samme når de skal sende menneskene til Mars en gang i fremtiden.

Elon Musk ber alle som har video av eksplosjonen om å sende det inn til han, SpaceX driver omfattende undersøking og etterforsker saken blant annet med NASA og det amerikanske forsvarsdepartementet.

I følge Elon selv sier han at dette var den vanskeligste og mest omfattende feiltagelsen de har hatt på 14 år i bransjen.

Dyrt prosjekt

SpaceX har i lange tider ikke fortalt noe om hvor mye Mars-landingen kommer til å koste selskapet. Men nå har NASA tystet på dem, fordi NASA er involvert i prosjektet.

NASA sier de skal bidra med om lag 32 millioner dollar, og at den totale prisen blir rundt 300 millioner dollar. Dette tilsvarer cirka 2,55 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *