Satellitter i bane rundt jorden i 2017

Det er mer enn 1200 aktive satellitter som går i bane rundt jorden akkurat nå. De tar bilder, kringkaster kommunikasjon og navigerings-informasjon, spionerer på deg og noen av dem bor det til og med mennesker i.

Satellitter er ikke billige

Omtrent 100 km opp i luften begynner verdensrommet. Det er her de første satellittene befinner seg.

Å sende en satellitt ut i verdensrommet koster cirka 40 000 NOK per kilogram materiale. Den største satellitten, eller romstasjonen, er ISS. ISS står for International Space Station. Den veier i dag over 420 000 kg ettersom den har blitt utbygd. Denne er bebodd av astronauter.

Den tyngste ubebodde satellitten er i dag den amerikanske Keyhole -spionsatellitten, som veier 10 000 kg, omtrent like mye som en bybuss.

De minste kubesatellittene kan veie så lite som 1 kg, som en pose med sukker.

Satellitt-telefonen har det største nettverket

Den private aktøren som har flest satellitter i bane rundt jorden i dag, er Iridium Satellite, som har 71 satellitter i bane rundt jorden.

Disse sørger for overføring av tale og data-informasjon til satellitt-telefoner verden over.

Verdens eldste satellitt

Verdens eldste satellitt heter Amsat Oscar 7, en amatørradiosatellitt som ble skutt opp i 1974. Den døde i 1981 men ble igjen vekket til live i 2002. I November 2014 fylte den 40 år!

Vanligvis dør satellitter etter alt mellom 5 og 10 år, noe som betyr at det er store mengder døde satellitter som går i bane rundt jorden uten mål og mening. Disse kalles gjerne spøkelses-sonder.

Hvem kontrollerer hva som går i bane rundt jorden?

Det er FN som regulerer og kontrollerer satellittene som går i bane rundt jorden. I 2013 alene ble det sendt inn over 4500 søknader om tillatelser til å sende opp satellitter i verdensrommet fra 72 forskjellige land.

Hvem har flest satellitter?

USA har definitivt flest satellitter i verdensrommet med hele 495 satellitter som går i bane rundt jorden i dag. Det er ikke så rart, når USA har et romfarts-budsjett på tilsvarende 330 000 000 000 NOK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *